Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Challenger





Ουάσινγκτον
Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν την Παρασκευή από την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Challenger, λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του. Με αφορμή την επέτειο, η NASA προγραμμάτισε εκδηλώσεις στη μνήμη όλων των αστροναυτών της που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Το διαστημικό λεωφορείο εξερράγη
73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, στις 28 Ιανουαρίου 1986, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα επτά μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους και μια δασκάλα.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας απλός πολίτης θα ταξίδευε στο Διάστημα.

Την εκτόξευση του Challenger και την καταστροφή του στον αέρα παρακολούθησαν «ζωντανά» από την τηλεόραση εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ο διευθυντής της NASA Τσάρλw Μπόλντεν κατέθεσε στεφάνι στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον στη μνήμη όλων των αστροναυτών που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε αποστολή στο Διάστημα.

Ανάμεσά τους, οι τρεις αστροναύτες του Apollo 1 που χάθηκαν όταν στο διαστημόπλοιο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις 27 Φεβρουαρίου 1967 και οι επτά του Κολούμπια, το οποίο διαλύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2003 όταν έμπαινε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στα διαστημικά κέντρα Κένεντι στη Φλόριντα και Τζόνσον στο Χιούστον.

«Στην πορεία της ιστορίας έχουμε δει πως οι μεγάλες επιτυχίες έχουν και μεγάλο κόστος. Θρηνούμε για τους γενναίους αστροναύτες που έκαναν την απόλυτη θυσία, στηρίζοντας τις αποστολές της NASA» επισήμανε σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Μέσα από τον θρίαμβο και την τραγωδία, ο κάθε ένας από μας κέρδισε από το κουράγιο και την αφοσίωσή τους. Τιμούμε τη μνήμη τους προσπαθώντας για ένα καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231076337

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου