Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Πίδακες πλάσματος ίσως λύνουν το μυστήριο του ηλιακού στέμματος



Οι πίδακες είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, ο ρόλος τους όμως παρέμενε αδιευκρίνιστος
Οι πίδακες είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, ο ρόλος τους όμως παρέμενε αδιευκρίνιστος

Ουάσινγκτον
Εδώ και δεκαετίες οι αστροφυσικοί αναρωτιούνται πώς γίνεται η επιφάνεια του Ήλιου να είναι ψυχρότερη από την ατμόσφαιρά του. Η διαφορά ίσως οφείλεται τελικά σε γιγάντιος πίδακες υπέρθερμου πλάσματος που μεταφέρουν ενέργεια, υποδεικνύει μελέτη στο περιοδικό Science.

Δύο σχετικά νέα διαστημικά τηλεσκόπια που παρακολουθούν το μητρικό μας άστρο -το αμερικανικό

SDO και το ιαπωνικό Hinode- μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν πίδακες ιονισμένου αερίου να θερμαίνονται σε ακραίες θερμοκρασίες καθώς εκτινάσσονται από την επιφάνεια του Ήλιου μέχρι το στέμμα.

Παραμένει άγνωστο πώς ακριβώς σχηματίζονται αυτοί οι ηλιακοί πίδακες, και πώς θερμαίνονται καθώς κινούνται προς τα πάνω, σύμφωνα όμως με τους ερευνητές οι παρατηρήσεις ίσως εξηγούν την υψηλή θερμοκρασία του στέμματος.

Το στέμμα φτάνει τα αρκετά εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, ενώ η επιφάνεια περιορίζεται στους μερικές χιλιάδες βαθμούς.

«Η θέρμανση των πιδάκων δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί άμεσα, οπότε ο ρόλος τους στη θέρμανση του στέμματος είχε απορριφθεί ως απίθανος» δήλωσε ο Δρ Μπαρτ Ντε Ποντιέ, επικεφαλής της μελέτης.

«Οι παρατηρήσεις μας αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τη στενή σύνδεση ανάμεσα στο πλάσμα που φτάνει σε θερμοκρασία τους εκατομμύρια βαθμούς και τους πίδακες που εισάγουν αυτό το πλάσμα στο στέμμα» δήλωσε στο AFP o Σκοτ Μάκιντος του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας.

«Αναγνωρίζοντας ότι αυτοί οι πίδακες εισάγουν καυτό πλάσμα στην εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, επεκτείνουμε τις γνώσεις μας για το στέμμα και πιθανώς βελτιώνουμε την εικόνα που έχουμε για την ανεπαίσθητη επίδραση του Ήλιου στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν πάντως να υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του στέμματος.

Στη μελέτη συμμετείχε το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας, το Εργαστήριο Ήλιου και Αστροφυσικής της Lockheed Martin και το Πανεπιστήμιο του Όσλο.
Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231073595

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου