Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ραντεβού με κομήτη θα έχει του Αγίου Βαλεντίνου το Stardust της NASA


Μέχρι το 2005, το Stardust βρισκόταν στο κατόπι του κομήτη Wild 2 (καλλιτεχνική απεικόνιση)
Μέχρι το 2005, το Stardust βρισκόταν στο κατόπι του κομήτη Wild 2 (καλλιτεχνική απεικόνιση)   (Φωτογραφία:  NASA/JPL )
  • 2
Πασαντίνα
Μετά τη συνεύρεσή του με τον κομήτη Wild 2 πριν από επτά χρόνια, το σκάφος Stardust της NASA ετοιμάζεται για ένα ρομαντικό ραντεβού με τον κομήτη Tempel 1 την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ανακοίνωσε η NASA.

Ο Tempel 1 είχε μελετηθεί το 2005 από την αποστολή Deep Impact της NASA, η οποία εκτόξευσε ένα μεταλλικό βλήμα εναντίον του κομήτη για να σηκώσει σκόνη και να δει από τι αποτελείται.

Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα ο Tempel 1 θα δεχθεί νέα επίσκεψη, αυτή τη φορά από το Stardust, προκειμένου να ελέγξουν οι επιστήμονες πώς έχει αλλάξει η επιφάνεια του κομήτη μετά το τελευταίο πέρασμά του από τον Ήλιο.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους κομήτες, που βρίσκονται στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος και σπάνια επισκέπτονται τη γειτονιά της Γης, ο Tempel 1 ακολουθεί μια μικρότερη ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, κινούμενος ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία με περίοδο 5 ετών.

Το ραντεβού του Sardust με τον κομήτη στις 14 Φεβρουαρίου
θα συμβεί 336 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Το σκάφος θα πλησιάσει τον κομήτη σε απόσταση 200 χιλιομέτρων και θα μεταδώσει φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που αναμένεται να δημοσιευτούν την επομένη.

Δεδομένου ότι οι κομήτες θεωρούνται κατάλοιπα από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος, πριν από 4,6 δισ. χρόνια, τα νέα δεδομένα ίσως προσφέρουν στοιχεία για το πώς γεννήθηκε η Γη.

O «βομβαρδισμός» του Tempel 1 το 2005 είχε δημιουργήσει ένα σύννεφο από σωματίδια σαν πούδρα, διαψεύδοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις ότι ο κομήτης αποτελείται κυρίως από πάγο.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231075278

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου