Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Το τηλεσκόπιο Planck κατασκοπεύει τα ψυχρά μαιευτήρια των άστρων


O κεντρικός δίσκος του Γαλαξία μας φωτογραφημένος από το Planck στην περιοχή των μικροκυμάτων
O κεντρικός δίσκος του Γαλαξία μας φωτογραφημένος από το Planck στην περιοχή των μικροκυμάτων   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Σιάτλ
Ένα χρόνο μετά την εκτόξευσή του, το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Planck, επιφορτισμένο με τη μελέτη της ιστορίας του Σύμπαντος, έχει ανακαλύψει μεταξύ άλλων 10.000 γιγάντια, παγωμένα νέφη αερίων, μέσα στα οποία σχηματίζονται χιλιάδες νέα άστρα.

Παρόλο που τα στάδια ζωής των άστρων έχουν ήδη μελετηθεί εκτενώς, η διαδικασία της ίδιας της γέννησης των άστρων παραμένει σχετικά ασαφής. Αυτό ίσως αλλάξει χάρη στα πρώτα δεδομένα της αποστολής Planck, τα οποία παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης στο Σιάτλ.

«Είναι δύσκολο για μας να εκφράσουμε τον ενθουσιασμό που νιώθουμε» σχολίασε ο Γιαν Τάουμπερ, επικεφαλής της αποστολής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Το Planck προσέφερε νέα στοιχεία για αυτά τα γιγάντια κοσμικά μαιευτήρια, ωστόσο η πρωταρχική αποστολή του είναι διαφορετική: Το διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε το Μάιο του 2009 με σκοπό να χαρτογραφήσει τη λεγόμενη κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου -τον ηλεκτρομαγνητικό απόηχο της Μεγάλης Έκρηξης που γέννησε το Σύμπαν.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αναμένονται το 2013.

Στο μεταξύ, το Planck έχει πολλά άλλα να μελετήσει. Τα όργανα του σκάφους λειτουργούν σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν, προκειμένου να μπορούν να καταγράψουν τα μικροκύματα που εκπέμπουν ακόμα και τα ψυχρότερα σώματα του Σύμπαντος.

Ορισμένα από τα νέφη αστρογένεσης που ανακάλυψε το Planck, για παράδειγμα, έχουν θερμοκρασία μόλις 7 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν (-273,15 βαθμοί Κελσίου).

Οι υπεύθυνοι της αποστολής παρουσίασαν πάντως και άλλα αποτελέσματα από την αποστολή. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσαν ότι η μυστηριώδης «ομίχλη» μικροκυμάτων που καλύπτει τον Γαλαξία μας προέρχεται από διαστρικά σωματίδια σκόνης που περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα και εκπέμπουν ακτινοβολία.
Πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231074222

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου